Välkommen till Brf. Sädesärlan 3

Brf. Sädesärlan 3 är en äkta bostadsrättsförening i Stockholm.

Brf. Sädesärlan 3
SBAB illustration

Fakta om föreningen.

Föreningen Brf. Sädesärlan 3 äger 29 bostadsrättslägenheter adresserna Östermalmsgatan 29, Östermalmsgatan 29A och Östermalmsgatan 29B.

Baserat på uppgifter från föreningens årsredovisning

Brf. Sädesärlan 3

Fastigheten

Byggår-
Antal bostadsrätter29 st
Boarea bostadsrätt-
Antal hyresrätter0 st
Brf. Sädesärlan 3

Förening

Org. nummer716418-7416
Äkta föreningJa
MarkägandeFriköpt
Aktiverat BoappaJa
Brf. Sädesärlan 3

Adresser

Östermalmsgatan 29
Östermalmsgatan 29A
Östermalmsgatan 29B

Det här är vår förening.

Fastigheten är av stilen Swedish Grace/Art Deco från år 1928 med arkitekt Birger Jonson (1890-1977). Anställd hos Ivar Tengbom, känd för att rita Konserthuset. Första intrycket man får av huset är ett trapphus i kolmårdsmarmor, smidesbalkonger och en ståtlig entré med smideräcke. Vid entrén ville vi modernisera med portregister från Siedle år 2020. Då valde vi bort både skärm och portkod för att lämna ett intryck av klassisk uppringning men samtidigt hålla portregistret anonymt och exklusivt.

Det här är vår förening.

Föreningens dokument.

Här finner ni publika dokument om föreningen som är relevanta för mäklare, spekulanter och övriga. Klicka för att ladda ner.

Föreningens dokument.

Frågor & Svar

Frågor och Svar

Expandera

Har ni några hyresrätter i föreningen?

Nej, inga alls.

Stämmer det att ni har 29 antal bostadsrätter?

29 lägenhetsnummer med ungefär 25 hushåll/familjer.

Hur tas beslut om medlemskap, löpande eller vid styrelsemöte?

Vi löser vid behov.

Finns det speciella önskemål innan godkännande av medlem (tex UC, vill träffa köparen m.m.)?

En kreditupplysning kommer att tas på köparna för att säkerställa betalningsförmåga. Vi behöver inte nödvändigtvis träffa köparen som standard men kommer göra en bakgrundskoll på personen/personerna. Finner vi något som vi behöver veta mer om eller söker förklaring på, så tar vi allt därefter.

Tillåter ni juridisk person som medlem?

Se stadgarna, vi kan vägra juridisk medlem men vi får ta detta allt eftersom och gör enskilda bedömningar. Idag har vi inga juridiska medlemmar och inte fått en sådan fråga på länge.

Tillåter ni delat ägande (90/10 mellan barn/förälder)?

Ja, inom familjen är det inga problem.

Hur vill ni att medlemsansökningen ska skickas och i så fall vilken adress?

Det går bra att antingen per e-post skicka överlåtelseavtal samt medlemsansökan till kundtjanst@bostadsforvaltning.se eller via post:

Brf Sädesärlan nr 3
c/o Bostadsförvaltning Sv. AB
Box 2010
151 02 Södertälje

Finns det speciella åtaganden för medlemmarna?

Inga särskilda åtaganden.

Kommande avgiftsändringar?

Det finns höjningar planerade i framtiden om det är renoveringar som behöver finansieras. Annars inga höjningar bestämda. Samtidigt är kostnader också inplanerade att skäras i framtiden. Har en likviditetsplan fram till 2048 och en tydlig underhållsplan tillgängliga vid behov.

Är det något som ingår i avgiften?

Vatten, värme, internet fiber Bahnhof 1000/1000, barnvagnsrum, sortering, Tele2/ComHem. Städning i gemensamma ytor varje vecka och nollställning (helstädning) av fastigheten minst en gång per år.

Hur ser framtida renoveringar och ekonomin ut?

Banklån upp till totalt 15mSEK enligt extrastämma. Vi har för avsikt att amortera av det som inte används i befintliga renoveringsprojekt. Idag är föreningen belånad med ca 7.8mkr och blir då bruttobelåning om ca 3 000kr/kvm (likvid ca 5msek). Vi har inte för avsikt att gå över 6 000kr/kvm (i.e. 15mkr totalt). Vidare har vi för avsikt att skapa en till parkeringsplats, uppgradera tvättstugan och fortsatt justera upp kvalitén i underhåll. Hissen i A-uppgången kommer att renoveras Q4 2022 och är redan beställd. Snitträntan idag för fastighetens totala lån är ca 0.8%.

Vad är det för ventilation i lägenheten?

Självdrag i lägenheten. OVK är planerad mot 2022 års slut och rapport kommer ordnas med det.

Vad finns det för fakta om föreningen och fastigheten?

Föreningen förvärvade fastigheten år 1986. Marken innehas med äganderätt, till fastigheten hör även 9 parkeringsplatser i garaget, gemensam tvättstuga samt ett barnvagnsrum. Vatten, värme, fiber Bahnhof 1000/1000, TV via Tele2/ComHem och sortering ingår i avgiften.

Finns det något särskilt om husets arkitekthistoria som är intressant?

Arkitekten Birger Jonson föddes i Skövde 1890 och ritade Sädesärlan 3 i nordisk klassicism "Swedish Grace". Fastigheten blev klar år 1928. Nordisk klassicism, ibland även kallad tjugotalsklassicism och i synnerhet hänvisar till en konstriktning inom arkitektur och formgivning som var vanlig i Norden från omkring 1910 och in på 1930-talet. I Storbritannien myntades begreppet Swedish Grace som den svenska varianten av art déco.

Birger Jonson tog examen vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm 1916 och studerade sedan två år vid Kungliga Akademien i Stockholm. Han anställdes därefter av en av världens äldsta arkitektkontor Tengbom & Torulf. Jonson bidrog med det omfattande arbete med Stockholms konserthus som invigdes 1926. Kort därefter, när Ivar Kreugers företag förvärvade Västra Trädgårdsgatan 15, anlitades Ivar Tengbom att rita det nya huvudkontoret som skulle symbolisera företagets framgång och skulle imponera på kunderna.

Under denna tid ritade Jonson bland annat Handelshögskolan i Stockholm och även Stockholms konserthus vid Hötorget där Nobel priset delas ut sedan år 1926. Vidare blev Jonson ansvarig arkitekt för utarbetandet av ritningarna till Filadelfiakyrkan som blev ett av Swedish Grace genombrott då hela 3 500 sittplatser rymdes. Andra syskon till denna fastighet skapad av Jonson är bland annat Östermalmsgatan 66, Eriksbergsgatan 21-25, Fryxellsgatan 1-3, Kungstensgatan 7 och Rådmansgatan 20.

Mellan åren 1931-1956 var Jonson SJ:s chefsarkitekt – den tredje i ordningen efter Adolf Wilhelm Edelsvärd och Folke Zettervall. Som chefsarkitekt ansvarade han för uppförande, modernisering och underhåll av SJ:s över hela landet spridda byggnadsbestånd.

Birger Jonson var också en intresserad skidåkare. Han var engagerad i Skidfrämjandet och ritade för dem en del av deras fjällanläggningar bland annat i Storlien.

Birger Jonson avled år 1977 och blev 87 år gammal.

Finns det garageplatser tillgängliga i huset?

Idag finns det ca 4 hushåll som står i kö till en garageplats. Vi har i dagsläget ett pilottest med en gästparkering om ett par timmar. Detta är på prov under 2023 och vi får se hur det fungerar i huset. Senaste garageplatsen skiftades 2018. Har man en garageplats idag får man byta med en annan hyresgäst efter att ha fått skriftligen godkänt från Styrelsen.