Välkommen till Miklagårds Samfällighetsförening
Miklagårds Samfällighetsförening är en förening i Täby.

Frågor & Svar
Allmän information
Samfälligheten Täby Miklagård GA:1
Miklagårds Samfällighetsförening bildades 1976 och består av fastigheterna på Margaretavägen 8–34 i Täby Kyrkby. Alla fastighetsägare är medlemmar i föreningen. Tillsammans äger och förvaltar vi samfällighetens anläggningar.
Vem utser längrepresentanter?
Längrepresentanterna väljs av varje länga. Längan meddelar styrelsens vem som är längrepresentant.
Hur stor är årsavgiften?
Föreningsavgiften är f.n. 8 206 kr/år/fastighet och täcker gemensamma kostnader för reparation och underhåll av våra gemensamma anläggningar. Beloppet är inklusive mervärdesskatt. Avgiften betalas till vårt Bankgiro 599–4173 två gånger per år; i juni och i november. Beloppet bestäms av årsmötet.
Hur gör man vid ägarbyte?
För att du ska kunna få information gällande samfälligheten via e-post måste vi ha rätt e-postadress registrerad. Förändringar t.ex. vid ägarbyte måste meddelas till styrelsen miklagard.styrelse@gmail.com för att information ska kunna skickas ut.
Vilken färgkod har färgen på husen?
Färgen på husen är inte en fråga för samfälligheten. Föreningen får dock mycket frågor om vilken färgkod som bör användas. Här samlar vi information om vilka färgkoder som har använts i området. Fyll gärna på listan genom att höra av dig till styrelsen. Föreningen tar dock inte något ansvar för att informationen ger den färgnyans du tänkt dig.
20A (maj 2021): Miklagårds gul från Täby färg och tapet. Bas C. CW: 13,8 WX: 30,0 YE: 53,7 YX: 152,4
Täby Färg & Tapet i Viggbyholm har färgen som Miklagårdsgul.
Garage och parkeringar
Vad gäller för garagen?
Det finns sju garagelängor i området. Till varje fastighet hör en garageplats som den boende har nyttjanderätt till. Samfälligheten äger och försäkrar garagebyggnaderna, innehållet i garagen ägs och försäkras av fastighetsägaren. Garaget får inte hyras ut av nyttjaren.
Garagen är till för fordon och får inte användas som extra förråd, bl.a. pga. brandrisken. Tänk också på att föremål som förvaras i garagen inte omfattas av föreningens försäkring.
Se till att hålla ditt garage låst. Om nycklar kommer bort bekostas låsbytet av nyttjaren, det finns inte några extranycklar att tillgå. Motorvärmare får användas och för att hålla nere elkostnaderna kan tidur användas under den årstid då motorvärmare behövs. Meddela styrelsen snarast om något går sönder i garaget eller vid andra problem.
Det är endast tillåtet att använda motorvärmaruttagen för motorvärmare. Det är inte tillåtet att använda uttagen för att ladda elbilar.
Kan man ladda el-bilar?
Det är inte tillåtet att ladda elbilar i garagen.
En arbetsgrupp arbetar med frågan om hur vi skulle kunna ha laddboxar i garagen.
Vad gäller för parkeringarna?
Det finns fyra parkeringsområden i området som ägs av samfälligheten gemensamt. Platserna är avsedda för boende och besökande. Parkera endast på markerade platser. Det är inte tillåtet att parkera på gräsytor, tillfartsvägar eller på gångvägarna mellan radhusen, men i- och urlastning får naturligtvis ske tillfälligtvis.
Uppställning av släp, husbilar, skrotbilar mm under längre tid är inte tillåtet, varken på parkeringen eller på annat område, då platserna inte räcker till alla. Biltvätt är inte tillåten inom området, varken på parkeringen eller vid fastigheten.
Skötsel
Vilka anläggningar förvaltar föreningen?
Vi äger tillsammans vår samfällighet och därför har vi ett gemensamt ansvar att sköta om de anläggningar som ingår:
• Förbindelseleder
• Lekplatser
• Gårdsutrymmen
• Belysning
• Redskapsbod
• Garageanläggning
• Parkering
• Servisledningar för vatten, avlopp mm.
• Fiberanläggning
Redskapsboden
Vid den inhägnade bollplanen finns vår gemensamma redskapsbod som innehåller bl.a. gräsklippare, bensin, vattenslangar, skottkärror, verktyg och mycket annat. Nyckel till boden finns hos varje längrepresentant.
Vår- och höststädning
Vår och höst samlas alla boende för att göra ordning området inför den kommande säsongen. Datum för städdagar meddelas i god tid via hemsidan och e-mail. Vårstädning brukar ske en söndag i mitten av maj. Höststädningen brukar förläggas till en söndag i november, då vi räknar med att alla löven ska ha fallit. Vi avslutar med korvgrillning som föreningen bjuder på.
Den container som ställs till förfogande på städdagen får endast användas till trädgårdsavfall – absolut inget annat. Längrepresentanten i varje länga samordnar arbetsuppgifterna på städdagen och styrelsen informerar de olika skötselområdena vad som behöver göras. Samling och genomgång sker vid verktygsboden vid bollplanen mitt i området.
Alltiallo
Vi har en Alltiallo som väljs varje år av föreningsstämman. Alltiallo bor i föreningen och hjälper till med reparationer och underhåll inom gemensamhetsanläggningen och får sina uppdrag via styrelsen.
Tv och internet
Gruppavtal för tv och internet
Föreningen har ett eget fibernät med anslutningar till varje hus i en fiberbox (en vit box på med gröna lampor på väggen i varje hus, oftast vid altandörren).
Fibernätet är anslutet till Telia. Var och en kan själva köpa tjänster i Telias öppna fibernät. För den som vill finns ett gruppavtal med Telias tv-paket Lagom (på upp till fem tv-apparater), Telia Play, internet 250/250 och ip-telefon. Kostnaden för det är 189 kr per månad. Kostnaden för gruppavtalet faktureras av föreningen halvårsvis i samband med föreningsavgiften.
Hur gör man med avtalet för tv och internet om man säljer sin fastighet?
Om man flyttar bör man överlåta gruppavtalet till den nya ägaren och reglera hur man gör med den avgift som är betalad till nästa faktureringstidpunkt.
Det är fel på tv eller internet - vad gör jag?
Telia ansvarar för driften av fibernätet och för innehållet för de som är med i gruppavtalet. Felanmälan görs direkt till Telia på 020-202 070.