Välkommen till Lönnen Studentbostäder

Lönnen Studentbostäder är en förening i Karlstad, Värmlands län.

Lönnen Studentbostäder
SBAB illustration

Det här är vår förening.

Våra studentlägenheter

Här bor du som närmsta granne till universitetet. Lönnen studentbostäder är 122 nybyggda lägenheter som färdigställdes i maj 2017. Husen ligger rakt över vägen från universitetet och hus Vänern. Alla lägenheter är anslutna till Karlstads stadsnät med fiber för supersnabbt internet, kabel-TV och ip-telefoni.

För andra året i rad är intresset för våra lägenheter mycket stort.

Skicka in din intresseanmälan här: https://goo.gl/forms/BCGZdb1F7cpbg3Um1

Det här är vår förening.

Föreningens dokument.

Här finner ni publika dokument om föreningen som är relevanta för mäklare, spekulanter och övriga. Klicka för att ladda ner.

Föreningens dokument.

Frågor & Svar

Området

Expandera

Vad finns i området?

Våra bostadshus är belägna i direkt anslutning till Campus. För den som vill bo centralt, ett stenkast från universitetet med närheten till Välsvikens handelsområde och Kronoparkens centrum, är våra lägenheter ett mycket bra val.

I närheten

< 1 km till Välsvikens handelsområde med ICA Kvantum Systembolaget och flera större varuhus
< 0,5 km till Kronoparkens centrum med butiker, service, restauranger, kyrka och bibliotek
< 0,4 km till huvudingången Karlstads universitet, biblioteket och aula Magna
< 0,2 km till busshållsplats Universitetet med mängder av avgångar

Kösystem

Expandera

Vem får hyreskontrakten?

Vi tillämpar först till kvarn, dvs alla som uppfyller villkoren om fastinkomst, inte har misskött sina tidigare hyresinbetalningar, klarar en kreditkontroll och är student på minst halvfart vid universitet eller högskola är välkomna att hyra hos oss.

Så här ser processen för att få en lägenhet ut:

- Skicka in en intresseanmälan/lägenhetsansökan
- Kreditupplysning genomförs
- Hyreskontrakt skrivs/erbjudande om lägenhet
- Tillträde/ Besiktning av lägenhet

Har du speciella önskemål om tex att bo på ett specifikt våningsplan/hus eller åt gatan eller gården, m.m. Skriv med det i din ansökan under övrigt/önskemål. Vi försöker ta hänsyn till önskemål i den mån vi kan men kan inte garantera det.

Personuppgifter

Alla uppgifter kommer att behandlas i enlighet med GDPR och endast användas inom Lönnen Fastigheter AB och din ansökan om bostad hos oss.

Alla intresseanmälningar sparas i 3 månader sedan krävs ny kontakt för att stå kvar i kön. Har man fått ett erbjudande om lägenhet och av olika skäl tackat nej, förlorar man sin plats i kön.

Har ni något kösystem?

Nej, vi har inget kösystem utan tillämpar först till kvarn.

Intresseanmälan

Expandera

Hur gör jag en intresseanmälan?

Här kan du göra din intressanmälan http://www.lonnenfastigheter.se/soka-bostad/intresseanmalan/

Trivsel

Expandera

Varför finns ingen portkod för hyresgäster?

Vi har beslutat att inte ha någon portkod för hyresgäster. Detta för att hyresgäster skall känna sig trygga och för att minimera stölder och annat i huset pga obehöriga tar sig in. Vi vill helt enkelt inte att obehöriga vistas i huset om de inte har blivit insläppta av någon som bor där. En portkod kommer snabbt på vift och hamnar i orätta händer.

Min köksfläkt verkar suga dåligt. Är det fel på fläkten?

Eftersom lägenheterna är så små blir det ibland undertryck när fläkten används och effekten blir då att den suger dåligt.

Testa med att öppna fönstret när du använder fläkten och se om det blir någon skillnad? Om inte får du göra en felanmälan (se vår hemsida).

Får jag sätta upp en hylla i badrummet?

I badrummet är det helt förbjudet att ta hål i väggarna eftersom det är tätskikt mot fukt.

Vill du ställa in en hylla eller liknande i badrummet är det helt ok men vi undviker att sätta upp något på väggen.

Är det ok att sätta upp hyllor, etc på väggarna?

Som hyresgäst har du rätt att sätta upp tavlor, etc men inom ramen för vad som anses som "normalt slitage". Eftersom de flesta kommer bo i genomsnitt 2 år hos oss (ni är studenter) görs bedömningen utifrån det.
Vår rekommendation, utifrån att du skall bo en begränsad tid hos oss, är att du tänker dig för och inte borrar upp för mycket.
Vi vill också göra er uppmärksamma på att det går kablar i väggarna och att det har hänt att hyresgäster råkat skada kablarna. Vi rekommenderar att ni helst helt undviker att borra i väggarna för att undvika ett ev blir ersättningsskyldiga.

Ingår persienner?

Persienner ingår och gör att du som hyresgäst enkelt kan reglera insyn och mörklägga din lägenhet.

Ingår gardinstång?

Gardinstång ingår inte men gardinstångsfästen sitter monterade på väggen i varje lägenhet.

Jag får besök, vart kan mina gäster parkera?

I södra änden av Vänerhuset, dvs på andra sidan Sommargatan, finns en stor parkering där gäster kan parkera för en billig peng.

Får min hund bo med mig i lägenheten?

Nej, Lönnen Studentbostäder är ett husdjursfritt boende. Av respekt för andra hyresgäster och andra med allergier tillåter vi inte husdjur i lägenheterna.

Hur ser ni på hög ljudvolym om jag tex har vänner över eller liknande?

Höga ljud kan vara störande för dina grannar, oavsett tid på dygnet. Tänk på att stänga dörren till din lägenhet om du tex spelar musik, har vänner över, etc. Med sunt förnuft och bra dialog med dina grannar löser sig det mesta. Vi vill inte hindra en trevlig fest men tänk på att visa hänsyn.

Skulle du störa andra så mycket så de tvingas kontakta störningsjour, kommer du att få stå för utryckningskostnaden.

Dags att flytta in

Expandera

Vart hämtar jag ut mina nycklar?

Hämta nycklar och passerbrickor
När du flyttar in får du hämta ut två lägenhetsnycklar och två passerbrickor. För att få hämta ut dessa skall en hyra har betalats in i förskott (se avsnitt om hyra nedan).

Nycklar och passerbrickor hämtas ut på A-Låssmeden AB på Lägatan 9 i Karlstad. Karlstadsbuss linje 11 har hållplats i närheten. Nycklarna går till din lägenhet och passerbrickorna till alla gemensamma utrymmen – husets tvättstuga, vindsförråd och husets ytterdörr. Du får dessutom nyckel till ditt postfack och en nyckel till tvättstugebokningen.

Glöm inte att betala in den första hyran i god tid innan du flyttar in. Hyran skall vara oss tillhanda för att du skall kunna hämta ut dina nycklar.

Behöver jag hemförsäkring?

Lönnen Studentbostäders försäkring täcker inte skador på dina egna tillhörigheter. Därför ska du alltid teckna en egen hemförsäkring eller komma ihåg att flytta med din hemförsäkring från en tidigare adress. En hemförsäkring är inte bara ett skydd för dig och dina inventarier utan ger dig även ett bra grundskydd när du till exempel reser.

Som innehavare av hyreskontraktet är du ansvarig och ersättningsskyldig om det uppstår skada i bostaden som du vållar, eller genom vårdslöshet eller försummelse från någon som tillhör ditt hushåll eller besöker dig (gäller även när du har tillstånd att hyra ut i andra hand). En försäkring är därför bra att ha.

Vad är min nya adress?

Kom ihåg att göra en adressändring!

Din nya adress om du flyttar in i 8-våningshuset:

DITT NAMN
Lägenhetsnr (se ditt hyreskontrakt)
Sommargatan 116
656 37 Karlstad

Din nya adress om du flyttar in i 3-våningshuset:

DITT NAMN
Lägenhetsnr (se ditt hyreskontrakt)
Sommargatan 118
656 37 Karlstad

Felanmälan

Expandera

Hur gör jag felanmälan?

Anmäl fel så snart som möjligt
Ibland händer det att saker går sönder, inte fungerar eller att du bara är osäker på hur något fungerar. Då kontaktar du oss via webbformuläret nedan så återkommer vi med svar. Ni gör gemensamt upp när och hur personal får tillträde till din bostad.

Lönnen Studentbostäder samarbetar med Värmlands Fastighetsservice som tar hand om alla typer av felanmälan.

Akut felanmälan
Om ett fel är av akut, det vill säga att det inte kan vänta tills nästa telefontid, gör du en akut felanmälan. Denna möjlighet finns för din trygghet och ska därför inte missbrukas. Det kan till exempel vara att din kyl eller frys går sönder, elavbrott i bostaden, tvättmaskinen har stannat med dina kläder i eller att du har förlorat dina nycklar.

Akut felanmälan, dygnet runt: Ring 054 – 14 40 70.

Gör felanmälan i formuläret som du hittar på länken nedan:
http://www.lonnenfastigheter.se/felanmalan/Dags att flytta ut

Expandera

Hur säger jag upp min lägenhet och vilken uppsägningstid gäller?

Se till att du säger upp ditt hyreskontrakt i god tid, senast innan den sista i månaden. Vi har en uppsägningstid på tre månader, vilket innebär att du måste du säga upp ditt kontrakt senast vid månadsskiftet tre månader i förväg. Vill du till exempel flytta från din lägenhet 1 maj måste du säga upp avtalet senast 31 januari.

Uppsägningen ska göras skriftligt (mail, brev) och du skall ange från när du säger upp din lägenhet. Vi bekräftar alltid uppsägningen skriftligen (mail).

Du och ditt boende

Expandera

Ingår Internet och TV i hyrestillägget?

För dig som bor hos Lönnen Studentbostäder ingår surf i det obligatoriska hyrestillägget.

Det ingår en anslutning på 100/100 Mbit från All Tele som är redo att användas direkt när du flyttar in. Allt du behöver är en nätverkskabel och om du vill surfa trådlöst behöver du en egen trådlös router.

Om du har frågor eller behöver hjälp med att komma igång kontaktar du Bredbandshjälp i Sverige AB. De har öppet måndag till fredag kl 9-18 och nås på 054-444 0010 eller info@bredbandshjalp.se. ”Kom igång” hjälp ingår och behöver du köpa en router eller liknande hjälper de till även med det.

I tillägget ingår även ett antal kabel-tv kanaler via Sappa. Om du har frågor om ditt internet eller ditt tv utbud, kontakta Sappa.

Vad ingår i hyrestillägget?

I det obligatoriska hyrestillägget ingår:
- Internet 100/100 Mbit
- TV utbud från SAPPA
- Telefonabonnemang
- El


Behöver jag skaffa ett eget elabonnemang?

El ingår i det obligatoriska hyrestillägget och du behöver därför inte teckna något eget el-abonnemang.
Tillsammans försöker vi tänka på miljön och hålla nere förbrukningen genom att släcka lampor och stänga av apparater och dra ur laddare. På så sätt spar vi energi, minimerar brandrisk, gör en insatts för miljön och håller nere kostnaderna.

Några tips om du vill spara energi:
-Dra ur dina laddare när telefonen/datorn har laddat färdigt
-Inte ha för kallt i ditt kylskåp/frys
-Koka din mat med lock
-Släck lampor när du går hemifrån
-Duscha inte längre än du behöver