Välkommen till Daggkåpans Samfällighet
Daggkåpans Samfällighet är en samfällighetsförening i Häljarp.
Det här är vår förening.
Välkommen till oss i Daggkåpans Samfällighet som består av hushållen på Hagtornsgården och Törnrosgården i Häljarp.
Samfälligheten har funnits i snart 40 år och är stabil och välskött. Här finns både nyinflyttade, men även flera familjer som var med och byggde området på 80-talet! Det finns så många berättelser att dela!
Tre gånger om året samlas vi för att sköta om våra gemensamma grönytor och lekplats. Hela familjen är välkommen! Alla kan vi göra något! De flesta barn brukar dock samlas på lekplatsen där alla kompisar är!
Styrelsen bjuder på korvgrillning samt kaffe och kaka efter arbetet!
Är du nyfiken på att flytta hit får du gärna kontakta oss så berättar vi mer!
Frågor & Svar
Vad är en Samfällighet?
Vad är en Samfällighet?
En Samfällighet är oftast mark som används gemensamt av flera fastigheter.
Den har en egen registerbeteckning (Daggkåpans Samfällighetsförening) och tillhör de fastigheter som har en del i den.
Läs mer om samfälligheter på Lantmäteriets hemsida under Fastighet och Mark / Samfällighet.
Att köpa en bostad som ingår i en Samfällighet.
Hur blir jag medlem?
Medlemmar betalar en avgift, sk uttaxering, till föreningen årsvis.
Det är din fastighet, inte du personligen, som är en del av Samfälligheten.
Som ägare till fastigheten är du automatiskt medlem i den Samfällighetsförening som förvaltar samfällighetens anläggningar. Du kan inte välja att avstå, utan medlemskapet är tvingande som ägare till en fastighet i Samfälligheten.
Du lämnar Samfälligheten när du flyttar och ny ägare av din fastighet blir då ny medlem.
Fråga gärna säljare eller kontakta styrelsen och fråga om det finns några större investeringar beslutade eller är på gång och hur de ska finansieras. Sådana beslut kan innebära att alla fastighetsägare i området måste betala ett större belopp i en extra betalning för investeringen i fråga.
Ansvar
Vilket ansvar har jag som boende?
Som boende måste du betala årsavgiften till föreningen. Om du inte betalar kan beloppet komma att utmätas ur din fastighet, vilket innebär att Kronofogden kan lägga beslag på din fasta eller lösa egendom.
Du bör också delta i städdagar och på den årliga föreningsstämman där alla viktiga beslut om samfälligheten fattas.
En viktig skyldighet är att du som medlem/fastighetsägare inte får skada eller göra sådant som uppenbart hindrar eller fördyrar utövandet av samfällighetens rätt. Exempelvis är det är inte tillåtet att uppföra byggnader och plantera träd över föreningens ledningar.
Tänk på att du som medlem inte personligen är delägare i de ytor eller anläggningar som föreningen ansvarar för. Se det som att ni gemensamt förvaltar dem på bästa sätt. När du säljer ditt hus tar den nya ägaren över ansvaret och rättigheten att nyttja anläggningen.
För- och nackdelar
Vilka fördelar och nackdelar finns det?
I en Samfällighet har du möjlighet att påverka din närmiljö. Genom att delta på årsstämmor kan du också påverka de ekonomiska besluten och därigenom din boendekostnad.
Det finns även flera sociala fördelar: nära till lekplatser, en säker och trygg miljö för både barn och vuxna med städdagar där alla grannar träffas. Många gånger kan boende uppleva en större ansvarskänsla för området då man faktiskt gemensamt är ansvarig när det händer något.
En nackdel skulle kunna vara en känsla av att Samfälligheten kostar pengar och att det är en kostnad man inte valt själv. Detta är en del av boendekostnaden som i många fall även bidrar till en fin närmiljö.
Vad som ingår i avgiften är noga specificerat och redovisas både vid årsmöte och när en medlem är intresserad och vill veta mer.