Välkommen till Brf Erikshöjd

Brf Erikshöjd är en bostadsrättsförening i Helsingborg.

Brf Erikshöjd

Det här är vår förening.

Punkthusens lägenheter är fördelade på 2-5 rok på sju våningar, med balkong eller fransk balkong ut mot parken. 3-5 rok har fungerande öppen spis och de översta våningar tillhandahåller en underbar utsikt över stora delar av Helsingborg, Öresund och Danmark.

Lamellhusens välplanerade lägenheter är fördelade på 1-4 rok på tre våningar. Lägenheterna med 3-4 rum (KMG 8 och 10) har balkong som vetter åt söder och gröna ytor. Lägenheterna med 1-2 rum (KMG 12 och 14) har fransk balkong.
I källaren finner man fräscha tvättrum och förråd.


Det här är vår förening.

Frågor & Svar

Generellt

Expandera

Vilken typ av bostadsrättsförening är detta?

Det är en äkta bostadsrättsförening.

När byggdes husen?

Bostadsrättsföreningen Erikshöjd är belägen inom stadsdelen Slottshöjden i Helsingborg som fick sitt namn genom en tävling arrangerad av Ove Sommelius vid Hälsingborgs Dagblad och av storbyggmästaren Erik Wihlborg hösten 1945. Den gamla benämningen på området fram tills dess var Möllevången.

Den äldsta bebyggelsen inom Möllevången uppfördes vid den dåvarande Parkgatan, nuvarande Parkkvarteret, vid Villatomtsvägen.
År 1944-46 uppfördes de nio fastigheter som ägs av bostadsrättsföreningen "Brf Erikshöjd". Arkitekt Erik Wihlborg både ritade och byggde dessa.

I en artikel i Svenska Hem beskrivs Wihlborgs byggnadsprojekt som ett av landets modernaste i ett av de mest intressanta bostadsområdena. Wihlborg, som även har uppfört "Småstugorna" vid Eskilsminne och "Gula Kliniken" vid Eneborg i Helsingborg, hade gjort sig känd som en djärv och nytänkande arkitekt som inte tvekade att uppföra fastigheter i en ny, modern och ändamålsenlig anda.

Fem punkthus, om vardera sju våningar, uppfördes längs med Rektorsgatan, och fyra lamellhus, om vardera tre våningar, uppfördes längs med Kopparmöllegatan. Husen är typiska för Erik Wihlborgs experimentslusta, djärvhet och yrkesambition, och de blev mycket omskrivna för sin tid.
Framträdande drag för lägenheterna var deras smarta och öppna planlösning med ett stort ljusinsläpp, samt att alla balkongerna var konstruerade av betong. Balkongernas konstruktion blev en inspirationskälla för efterkommande arkitekter.

Hur gammal är föreningen?

Bostadsrättsföreningen bildades 2003-12-29, och bedrev till en början inte någon ekonomisk verksamhet.

Vilken typ av fönster har lägenheterna?

Isolerglas.

Är stambyte gjort?

Under 1999-2000 genomgick fastigheterna en genomgripande renovering, varvid samtliga avloppsstammar byttes ut med en tillkommande köks- och badrumsrenovering.

Vad är det för tv- och bredbandsleverantör?

TELE 2 Kabel-TV, bredband, IP telefoni (ej samtalskostnad) ingår i avgiften

Hur många lägenheter finns i föreningen?

Föreningen består av nio fastigheter med totalt 184 lägenheter om sammanlagt 11,954 kvm.

Hur många kommersiella lokaler hyrs ut av föreningen?

Föreningen hyr ut 17 kommersiella lokaler om sammanlagt 1,184 kvm.

Finns det några planerade renoveringar?

Vår förening gör återkommande mindre förbättringar och uppdateringar för våra nio hus. Framförallt försöker vi hela tiden titta på energibesparande åtgärder.

Under 2023 har vi bytt ut båra kabeldragningar mellan våra nio hus, som var så gamla som från 1940-talet (när husen byggdes).
Vi har bytt ut våra porttelefoner till nya, tryggare passagesystem. Istället för portkod (som riskerar att snabbt spridas till många obehöriga) har nu varje lägenhetsinnehavare tag för att öppna entrédörren.
Vi har även bytt ut alla våra ljuskällor mot energibesparande led.

Hur många tvättstugor har föreningen?

Föreningen har nio tvättstugor. I varje hus finns en egen tvättstuga utom på Kopparmöllegatan 14 vars tvättstuga finns i källaren på Kopparmöllegatan 12

Finans

Expandera

Hur stort lån har föreningen?

Se årsredovisningen.

Vad ingår i avgiften?

I avgiften ingår värme, vatten, kabel-TV, bredband, IP-telefoni (ej samtalskostnad) samt försäkring Bostadrättstillägg.

Har föreningen hyresintäkter?

Ja, föreningen hyr ut 17 kommersiella lokaler om sammanlagt 1,184 kvm.

Planeras det för några avgiftsförändringar?

Februari 2024 höjs nuvarande avgift med 5 %.

Ekonomisk förvaltning och fastighetsskötsel

Brf Erikshöjd har anlitat SBC att handha föreningens ekonomiska förvaltning samt fastighetsskötsel.

Kontakta styrelsen i Brf Erikshöjd

Namn

Telefonnummer

Mejladress

Meddelande